Składniki:
- 6g drożdży
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki wody
- ok 100g obranej dyni
- 2 łyżki twarogu śmietankowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru
- cynamon
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię. Po upłynięciu minut do drożdży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki.
Smacznego!
Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło w tym udział. Jestem zadowolona z wyników. ;)
Wyglądają bardzo sprtycznie :3
OdpowiedzUsuńja w tym sezonie robiłam tylko wersję glutenową placków dyniowych, może skuszę się i na tą... ;)
OdpowiedzUsuńlubimy placuszki z dyni, drożdżowych nie znamy, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki :) Z dynią uwielbiam!
OdpowiedzUsuńładniutkie :)
OdpowiedzUsuń