Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka maki kukurydzianej
Chleb:
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej)
- zaczyn
- 15g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie)
- 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię i pestki. Mieszamy 10-15 minut to zwartej konsystencji (przypomina gęstą śmietanę). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.
Robię podobny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie!
U mnie nowy post!
http://jagodzianka2002.blogspot.com/
Nigdy sama nie piekłam chleba, podziwiam Cię ;-)
OdpowiedzUsuńJa kukurydzianego chleba jeszcze nie piekłam. Pora spróbować:)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek najlepszy, a kukurydziany... mmm... ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze wypieki, to właśnie te domowe :)
OdpowiedzUsuńświetny! i nie ma jak domowy:)
OdpowiedzUsuńCiekawy produkt! Chętnie bym takiego chlebka spróbował:)
OdpowiedzUsuńhttp://freshisyummy.blogspot.com/2014/09/carousel.html
Wczoraj upiekłam bardzo podobny :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! ciekawy pomysł na chlebek!
OdpowiedzUsuńOstatnio myślałam o domowym chlebku - jakiejś zdrowszej wersji. Ten wygląda pysznie. Tylko nigdy nie chce mi się robić zakwasu ;<
OdpowiedzUsuńDomowe chleby najlepsze na świecie! :D eh ja dawno coś nie piekłam, muszę się wziąć do roboty ;p
OdpowiedzUsuńA można go zrobić w automacie, nie czekając jednego dnia na wyrośnięcie?
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie wiem, ale jak dodasz więcej drożdży i szybciej urośnie. ;)
Usuńa można nie na zakwasie? ile w tedy drożdży?
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie bez zakwasu. Myślę, że wtedy drożdży trzeba dodać 20g.
Usuń