wtorek, 16 września 2014

Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY*

Kilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny!



Składniki:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki kukurydzianej

Chleb:
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej)
  • zaczyn
  • 15g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie)
  • 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię i pestki. Mieszamy 10-15 minut to zwartej konsystencji (przypomina gęstą śmietanę). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Robię podobny ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
    U mnie nowy post!
    http://jagodzianka2002.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nie piekłam chleba, podziwiam Cię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kukurydzianego chleba jeszcze nie piekłam. Pora spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy chlebek najlepszy, a kukurydziany... mmm... ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze wypieki, to właśnie te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny! i nie ma jak domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy produkt! Chętnie bym takiego chlebka spróbował:)

    http://freshisyummy.blogspot.com/2014/09/carousel.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj upiekłam bardzo podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda! ciekawy pomysł na chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio myślałam o domowym chlebku - jakiejś zdrowszej wersji. Ten wygląda pysznie. Tylko nigdy nie chce mi się robić zakwasu ;<

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe chleby najlepsze na świecie! :D eh ja dawno coś nie piekłam, muszę się wziąć do roboty ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. A można go zrobić w automacie, nie czekając jednego dnia na wyrośnięcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie wiem, ale jak dodasz więcej drożdży i szybciej urośnie. ;)

      Usuń
  13. a można nie na zakwasie? ile w tedy drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie bez zakwasu. Myślę, że wtedy drożdży trzeba dodać 20g.

      Usuń