Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
- grzanki z chleba razowego
Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.
Smacznego!
Ja również uwielbiam zupy kremy, szczególnie ubóstwiam z dyni. Na taki talerz z kremem z kukurydzy chętnie się skuszę:)
OdpowiedzUsuńsłońce na talerzu :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki :3
OdpowiedzUsuńMogę wprosić się na obiadek? :D
OdpowiedzUsuńpyszna i sycąca zupa krem! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, bo krem z cukinii i brokułów jest mega :D może i z kukurydzy skradnie moje serce, a raczej żołądek i podniebienie? :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam kremu z kukurydzy, ale znając jej właściwości, musi być niezły ;)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda (:
OdpowiedzUsuńOj tak zupy krem mają coś w sobie. Przyznam szczerze, że nie jadłam jeszcze kukurydzianej. Chyba najwyższa pora spróbować ;)
OdpowiedzUsuń