Składniki:
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody
Sposób przygotowania:
Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały.
Smacznego!
Rany ze sto lat gofrów nie jadłam;-/
OdpowiedzUsuńodkąd jestem na bezglutenie to mam taką ochotę na gofry często i wcinam a takich jeszcze nie próbowałam :D
OdpowiedzUsuńIle gofrów wychodzi z tej porcji składników?
OdpowiedzUsuńWychodzi 2 gofry. ;)
Usuńgenialne te goferki :)
OdpowiedzUsuńTe gofry są doskonałe! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te gofry. Teraz będą za mną chodziły dopóki nie zrobię:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite i do tego bezglutenowe! rewelacja :)
OdpowiedzUsuńnapewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają i koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńświetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńJak tylko zaopatrzę się w mąkę kukurydzianą to je zrobię :)
OdpowiedzUsuńMogę jednego? :)
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis kocham gofry ale od momentu jak jestem na diecie bezglutenowej to ich nie jadłam już kilka lat minęło:( więc czas odkurzyć gofrownicę pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodziel się takimi goframi :D
OdpowiedzUsuńgofry mniammm szybki deser a niebo w.... buzi :) a Twoje podanie ich szczególnie apetyczne
OdpowiedzUsuńSwietny przepis ! <3
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpycha i bezglutenowo, mmmm...
OdpowiedzUsuń