Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżki jogurtu
- 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na koniec wszystko blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
uwielbiam krem z dyni! jem prawie codziennie! :)
OdpowiedzUsuńTa zupa jest genialna, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńostatnio ulubiona zupa moja i mojej mamy, z tym że u mnie jeszcze czosnek i cebulka- polecam zwłaszcza na chorobę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, szczególnie dobrze przyprawioną <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, może obserwacja za obserwacje?
http://lenettete.blogspot.com/
Dzisiaj właśnie taka zupka gościła na moim stole:)
OdpowiedzUsuńMniam ;-)
OdpowiedzUsuńŁączę się z Tobą w chorobie! :) A co do przepisu, to ratujesz 1/3 mojej dyni, z którą nie miałam co zrobić. Jutro będzie krem :)) !
OdpowiedzUsuńz dyni jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWidzę nie tylko u mnie zagościła zupa z dyni dzisiaj ;D
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką wszystkich kremów! :)
OdpowiedzUsuńDyniowy uwielbiam na bardzo ostro!
wspaniała, rozgrzewająca i pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, a szczególnie jesienią.
OdpowiedzUsuńKrem dyniowy to jedna z moich ulubionych jesiennych propozycji!
zupy krem to moja milosc;) robie dokladnie taka sama, jednak bez maki kukurydzianej ;)
OdpowiedzUsuń