Nie każdy z nas mieszka w takich miastach, gdzie co krok jest sklep z zdrową lub ekologiczną żywnością. Jednak jest wiele prostych rozwiązań, a mianowicie różnorodne produkty możemy stworzyć sami! W tym wpisie zaprezentuję jak wykonać domową mąkę ryżową. Wpis jest dołączony do akcji bezglutenowej, bo ryż nie zawiera glutenu, a mąka tym bardziej. ;)
Składniki:
- 1 kg ryżu białego długoziarnistego
- młynek do kawy
Sposób przygotowania:
Do młynka wsypujemy nie wielką ilość ryżu i mielimy w odstępach czasu, aby go nie przegrzać. Następnie przesiewamy przez sitko i przesypujemy do papierowej torebki.
ostatnio właśnie tak zrobiłam mąkę ryżową! świetnie sprawdza się jako dodatek w wypiekach, ale stosowana sama niestety sprawia, że ciasta są zbyt suche...
OdpowiedzUsuńNiby taki łatwy sposób na własną mąkę ryżową, a sama na to nie wpadłam ;)
OdpowiedzUsuńHahha nie wiedziała o tym xd
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie! :)
http://jagodzianka2002.blogspot.com/
Podoba mi się Twój przepis na mąkę ryżową. Chętnie go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJakie to proste, a takie przydatne - zwłaszcza w przypadku bezglutenowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńja z domowych mąk jedynie gryczaną i jaglaną robiłam ale twoją też z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobić ryżową, cena sklepowych mnie przeraża :O
OdpowiedzUsuńŚwietne! Na pewno mi się przyda! :)
OdpowiedzUsuńTo nie było trudne! :D
OdpowiedzUsuńLubię ćwiczyć ale rzadko kiedy zwracam uwagę na to co jem :)
Ja tak robię mąkę z cieciorki, z ryżu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńProsto i zdrowo, zdecydowanie taniej niż kupna :)
OdpowiedzUsuńno i super!
OdpowiedzUsuńnie trzeba przepłacać w sklepach :)
Super! Dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z tego pomysłu przy tworzeniu nowych potraw! :)
OdpowiedzUsuń