środa, 3 września 2014

Mąka ryżowa - jak wykonać?

Nie każdy z nas mieszka w takich miastach, gdzie co krok jest sklep z zdrową lub ekologiczną żywnością. Jednak jest wiele prostych rozwiązań, a mianowicie różnorodne produkty możemy stworzyć sami! W tym wpisie zaprezentuję jak wykonać domową mąkę ryżową. Wpis jest dołączony do akcji bezglutenowej, bo ryż nie zawiera glutenu, a mąka tym bardziej. ;)



Składniki:

  • 1 kg ryżu białego długoziarnistego 
  • młynek do kawy

Sposób przygotowania:
Do młynka wsypujemy nie wielką ilość ryżu i mielimy w odstępach czasu, aby go nie przegrzać. Następnie przesiewamy przez sitko i przesypujemy do papierowej torebki.



16 komentarzy:

  1. ostatnio właśnie tak zrobiłam mąkę ryżową! świetnie sprawdza się jako dodatek w wypiekach, ale stosowana sama niestety sprawia, że ciasta są zbyt suche...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby taki łatwy sposób na własną mąkę ryżową, a sama na to nie wpadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahha nie wiedziała o tym xd
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie! :)
    http://jagodzianka2002.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twój przepis na mąkę ryżową. Chętnie go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to proste, a takie przydatne - zwłaszcza w przypadku bezglutenowych wypieków :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ja z domowych mąk jedynie gryczaną i jaglaną robiłam ale twoją też z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie zrobić ryżową, cena sklepowych mnie przeraża :O

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Na pewno mi się przyda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To nie było trudne! :D
    Lubię ćwiczyć ale rzadko kiedy zwracam uwagę na to co jem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tak robię mąkę z cieciorki, z ryżu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny pomysł, na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i zdrowo, zdecydowanie taniej niż kupna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i super!
    nie trzeba przepłacać w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super! Dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z tego pomysłu przy tworzeniu nowych potraw! :)

    OdpowiedzUsuń