Składniki:
- 1/2 lub mały seler korzenny
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1,5-2 litry wody
- 1-2 pałki z kurczaka
- pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem.
Smacznego!
Pietruszka + seler + marchewka - moja ulubiona kombinacja na zupę-krem. Ja czasami rzucam jeszcze trochę rozgrzewających przypraw :)
OdpowiedzUsuńzdrowa, smaczna, pożywna i świetny obiad!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku. Generalnie nie lubię selera, ale w kremie są jeszcze inne warzywa, które być może nautralizują jego smak. Chyba zaryzykuję i też zrobię :)
OdpowiedzUsuńO tak zupa krem to dobry pomysł, dopiero jakiś czas temu jednak seler mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńooo, u Ciebie też dziś kremowo. ;)
OdpowiedzUsuńA też się szykuję powoli w sobie do zrobienia kremu z selera! Wygląda pysznie :) Podobno bardzo dobrze smakuje z podsmażonym boczkiem :>
OdpowiedzUsuńfajna zupka
OdpowiedzUsuń- zapraszam do mnie http://laninatosia.blogspot.co.uk/
uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy kremy! ta wygląda pięknie, kiedyś gdzieś w knajpie jadłam zupę krem z selera podana była z czipsami z chorizo - poezja :)
OdpowiedzUsuńZupy kremy są najlepsze! Sycą i rozgrzewają w zimne dni, idealny obiad :-). Nie przepadam za selerem, ale może ta zupa by mi posmakowała ;-).
OdpowiedzUsuńPycha :-) uwielbiam zupki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna ta zupka:-)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPIERWSZY RAZ JĄ WŁAŚNIE PRZED CHWILA ZROBIŁAM...PYCHA!!!!!!
OdpowiedzUsuń