Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 suszona morela
- kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
- kilka rodzynek
- kilka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mała gruszka
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!
Przyznam się - kiedyś chciałam zapiec owsiankę , ale byłam taka głodna, ze nie wytrzymam - chyba na podwieczorek w końcu zrobię, bo rano nie da rady - a kusi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszkę połączoną z orzechami włoskimi <3 !
OdpowiedzUsuńPoproszę porcję, mniam :)
OdpowiedzUsuńpieczona owsianka to śniadanie, na które pozwalam sobie w weekend :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńFajne sycące śniadanie, ale raczej weekendowe.
OdpowiedzUsuńPieczone owsianki są cudowne :)
OdpowiedzUsuńpieczona owsianka - brzmi zachęcająco! a zdjęcia mówią same za siebie;)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie tak średnio przepadam za owsianką ale powoli zaczynam się przekonywać do płatków. twój przepis wyglada ciekawie, więc moze się skuszę:)
OdpowiedzUsuńpieczoną sobie cenię , aczkolwiek strasznie nie lubię czekać aż się zrobi, dlatego stawiam na gotowaną. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam połączenie pyszne-zdrowe! !
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna odmiana tradycyjnej gotowanej owsianki :)
OdpowiedzUsuńlubię owsiankę, a Twoja propozycja wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń