sobota, 31 stycznia 2015

Gotowany filet z piersi kurczaka w ziołach z warzywami

Pełnowartościowy posiłek to podstawa każdego zdrowego człowieka. Każdego dnia kombinuję z różnorodnym jedzeniem, które zaspokoi mój głód na długo. W tym wydaniu gotowany filet z piersi kurczaka z mnóstwem warzyw.



Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • 100g mrożonego trio warzywne
  • 50g mrożonej fasolki szparagowej
  • 3 plasterki dojrzałego awokado
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy filet i gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Smacznie, zdrowo i kolorowo...idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam tak przygotowanej piersi... A to przecież samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Warzywa wyglądają przepysznie, awokado także uwielbiam, ale tym kurczakiem bym pogardziła :P

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny blog

    - http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia mmm co jedno to piękniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jem bardzo podobne danie na obiad, z tym że pierś kurczaka piekę bez tłuszczu w piekarniku :) ale gotowany jest na pewno bardziej soczysty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robię, zaraz idę po składniki. Do tego zrobię makaron ;)

    OdpowiedzUsuń