Składniki:
- 150g ryżu Arborio
- 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła)
- garść grzybów
- cebula
- mrożona kostka mintaja
Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!
Uwielbiam risotto :3
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryż pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńidealne na jutrzejszy obiad !:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńnie dość że ryż w postaci risotto to jeszcze z rybą i do tego tak apetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja <3 !
OdpowiedzUsuńŚwietna bezglutenowa propozycja! :))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJa dopiero ostatnio zrobiłam swoje pierwsze risotto - na szczescie udane:)
Pozdrawiam!:)
och-no-sugar
Uwielbiam risotto i z chęcią spróbowałabym każdej możliwej kombinacji mojego ulubionego dania! ♥
OdpowiedzUsuńHaha, gdybym jeszcze umiała gotować!
http://minimalistyczny.blogspot.com/
Mm, risotto pyszna sprawa. :)
OdpowiedzUsuńwww.nasniadanie.blog.pl - będę zerkała do Ciebie, a i do mnie zapraszam.
Zjadłabym! Z całą pewnością.
OdpowiedzUsuńCzuję, ze potrzebuję risotto.
A własnie ostatnio risotto za mną chodzi!
OdpowiedzUsuńZapraszam nakrywka.blogspot.com
Wspaniale się prezentuje, pyszności:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Musi smakować wyśmienicie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo taaaak, jedzonko bardzo po mojemu:), jak ja to mówię- kupa zdrowia:)
OdpowiedzUsuń