sobota, 20 września 2014

Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE*

Od dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;)



Składniki:

  • 150g ryżu Arborio
  • 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła)
  • garść grzybów
  • cebula
  • mrożona kostka mintaja

Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną pokrojoną cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Wrzucamy ryż i grzyby (umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Smażymy do momentu, aż ryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. uwielbiam ryż pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na jutrzejszy obiad !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość że ryż w postaci risotto to jeszcze z rybą i do tego tak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie:)
    Ja dopiero ostatnio zrobiłam swoje pierwsze risotto - na szczescie udane:)
    Pozdrawiam!:)
    och-no-sugar

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam risotto i z chęcią spróbowałabym każdej możliwej kombinacji mojego ulubionego dania! ♥
    Haha, gdybym jeszcze umiała gotować!

    http://minimalistyczny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm, risotto pyszna sprawa. :)

    www.nasniadanie.blog.pl - będę zerkała do Ciebie, a i do mnie zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym! Z całą pewnością.
    Czuję, ze potrzebuję risotto.

    OdpowiedzUsuń
  9. A własnie ostatnio risotto za mną chodzi!
    Zapraszam nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale się prezentuje, pyszności:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie. Musi smakować wyśmienicie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. o taaaak, jedzonko bardzo po mojemu:), jak ja to mówię- kupa zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń