czwartek, 8 stycznia 2015

Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką

Z rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)



Składniki:

Spód:

  • 10-12 pierników
  • 1/4 kostki masła


Ciasto
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1-2 krople aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów ziemnych 

Galaretka
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100%
  • 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 

Sposób przygotowania:
Spód
W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ciasto:
Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. 

Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Galaretka
Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! 


14 komentarzy:

  1. mmm juz czuje ten smak :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :), jedyne czego ja bym się pozbył to rodzynki, haha

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho :-) podrzuć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi byc dobry bo jest na piernikowym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :) Tylko pominęłabym rodzynki, bo nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię serniki na zimno :) Zwłaszcza gdy są fit :D

    OdpowiedzUsuń
  7. już sobie wyobrażam jego smak.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomarańcze i piernik - smak zimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny sposób na pierniczki w postaci spodu. Serniczek musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. To musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis. Gotowe ciacho wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń