Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison.
Składniki:
Składniki:
- 2-3 patisony
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- 2 łyżki ryżu
- przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1,5-2 l wody
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem.
Pychota!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam kremu z patisona. Muszę zrobić według tego przepisu.
OdpowiedzUsuńMięso też blendujemy?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuń