sobota, 1 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii

Niedawno wspominałam, że w zapasie mam cukinie, więc żal ich nie wykorzystać. Już kilka razy robiłam placuszki, ale te wyszły najlepsze. Zachęcam do wykonania, ponieważ nie zajmują dużo czasu i są bardzo smaczne. :)



Składniki:

  • 250g cukinii (po obraniu)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej graham
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, myjemy wydrążamy ze środka pestki i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie solimy i za kilka minut odsączamy z nadmiaru wody. Kolejno dodajemy jajko, mąkę, jogurt i przyprawy - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, następnie nakładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. 


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Też często robię! Są naprawdę smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj trzeba iść do sąsiadki po cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też teraz szaleje z cukinią, wczoraj robiłam właśnie placki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie! na kolację też szykuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obowiązkowo co roku choć raz muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Któryś raz już trafiam na cukiniowe placuszki. Samą cukinię uwielbiam i często przygotowuję, ale chyba przyszła pora na taką wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam. Ja jadłam bigos z cukinii. Przepyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń