Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- aromat waniliowy
- 6 śliwek
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK, prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości na facebooku.
Od taguj na Instagramie #truskawkowafiestaprzepisy.
zgłodnialam :) zapraszam na rozdanie:)
OdpowiedzUsuńApetyczne :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wczoraj zjadłam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Te wygląda przepysznie, więc na pewno wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Najlepsze ciasto, jogurtowe ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńpyszotka <3
OdpowiedzUsuńOho, coś dla mojej rodzinki. :D Chyba będę na tym bazować przy robieniu ciasta. :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta ze śliwkami, u mnie ostatnio był szybki ucieraniec :)
OdpowiedzUsuńTo ja się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńuroczy talerzyk :) myślę, że z niego ciasto smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto jogurtowe, ale śliwek nie znosze :(
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary użytej formy ? ;)
OdpowiedzUsuńWymiary to: 25x16cm. :)
OdpowiedzUsuń