sobota, 15 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto z śliwkami

Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :)



Składniki:

  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat waniliowy
  • 6 śliwek 

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 


Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK, prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości na facebooku
Od taguj na Instagramie #truskawkowafiestaprzepisy.

19 komentarzy:

  1. zgłodnialam :) zapraszam na rozdanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie wczoraj zjadłam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Te wygląda przepysznie, więc na pewno wypróbuję! :D

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto, jogurtowe ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oho, coś dla mojej rodzinki. :D Chyba będę na tym bazować przy robieniu ciasta. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ciasta ze śliwkami, u mnie ostatnio był szybki ucieraniec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczy talerzyk :) myślę, że z niego ciasto smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto jogurtowe, ale śliwek nie znosze :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie wymiary użytej formy ? ;)

    OdpowiedzUsuń