Nudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 100g twarogu
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 oliwki
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
oh, identyczną jajecznicę jadłam niedawno na kolację.. I przyznaję, że jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Bo wersja tradycyjna jest taaaaka oklepana :P
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Jak ja dawno nie jadłam jajecznicy! W takiej wersji muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam jajecznicy z twarogiem. :) Na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Brzmi bardzo smacznie :) Ale nie wiem czy chciałoby mi się ubijać pianę z samego rana.. A może wystarczyłoby po prostu wymieszać całe jajka ze wszystkimi składnikami i wrzucić na patelnię?
OdpowiedzUsuńw-spodnicy.blogspot.com
oo, dziękuję za pomysł :) musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńduuuużo białka ;-) będzie masa!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie...http://make-life-green.blogspot.com/
Uwielbiam jajecznicę, bardzo mam ochotę na wersję z kurkami :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńFajna opcja z tym twarogiem, zwłaszcza dla osób, które maja w diecie za mało białka. Do tego warzywka-mniam! :)
OdpowiedzUsuńale bym teraz zjadła! :D ale z tym twarogiem mnie zaskoczyłaś
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłem, bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jajecznicy jeszcze nie widziałam :) Musi być bardzo sycąca no i pyszna przy okazji.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jajecznica :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń