Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 białka (opcjonalnie)
- 200g jogurtu naturalnego
- aromat śmietankowy
- 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąki pszenną, gryczaną i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy nie wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Piękne. I zdrowe!
OdpowiedzUsuńAle sie upiekło! ;)
OdpowiedzUsuńAle ciacho! Wpraszam się na kawałeczek ;>
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post ja już obserwuje więc może ty tez bys zaobserwowała jeśli tak to bardzo dziekuje .
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/
nie jadłam nigdy takiego ale wyglada bosko :3
OdpowiedzUsuńŚwietne! Nie mogę się doczekać, aż mi truskawki wyrosną w ogródku :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i smaczne ciacho;) pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :) Wygląda bardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Aż mam smaka na takie :D
OdpowiedzUsuńpraktycznie same dobre składniki, tako ciacho można jeść :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNo pychotki, przepisuje :) A jaka to blaszka?
OdpowiedzUsuńJest to naczynie ceramiczne: 25x16cm. Za pewnie również wyjdzie w standardowej keksówce. :)
UsuńJakie wymiary formy?
OdpowiedzUsuń25x16cm
UsuńPyszne ciasto - dobrze ze mam w piekarniku z rabarbarem, bo ślinka mi sie utoczyła :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Uwielbiam truskawki więc na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
brzmi smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń