wtorek, 12 maja 2015

Gryczane racuchy z jabłkami

Przypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła pszenną mąką, ale oczywiście są zdrowsze! :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średnie jabłko 
  • cukier puder do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, miksujemy je. Następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, aż jajko będzie "puszyste". Dodajemy mąkę i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Każdy placuszek nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Opcjonalnie można racuszki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Swietny przepis. Zapisuje do wyprobowania:-). Pozdrawiam:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam takich racuchów :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie gryki i jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, dzisiaj wyprobuje :) sama unikam maki pszennej a nie probowalam racuchow na mace gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. racuchy to moje dzieciństwo <3 ciekawe jaki smak mają takie gryczane *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. o takie racuchy są ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam racuszki, z jabłkami lub rabarbarem są najlepsze;) wersja gryczana to nowość dla mnie, choć bliny kiedyś smażyłam i bardzo nam smakowały

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Lubię takie placuchy!

    OdpowiedzUsuń
  9. I od razu można poczuć się jak w domku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja biorę tą zdrowszą wersję, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak dzieciństwa :) Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne racuszki, ślinka leci że hej!

    OdpowiedzUsuń