sobota, 23 maja 2015

Pszenno-gryczane gofry

Ostatni raz jadłam gofry w wakacje. Wtedy robiłam je po raz pierwszy w życiu i mi wyszły! Byłam zdumiona. Ostatnio spróbowałam wykonać je po raz kolejny i to był strzał w dziesiątkę. :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąki i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ja ostatnio zakochałam się w gofrach! :) Z takiego przepisu jeszcze nie robiłam.. Czas nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-) poproszę jednego albo dwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że też ostatnio jadłam gofry jakoś w sierpniu! Muszę je koniecznie zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że wyszły Ci wręcz idealnie :) Pychotka!
    Będę zaglądać po takie pyszności (:

    OdpowiedzUsuń
  5. tak bardzo brak mi gofrownicy :C

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno gofrów nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym tylko miała gofrownicę! :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, już zapomniałam jak smakują gofry! Wieki ich nie jadłam. Ale teraz mam wielką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Gofry to jeden z moich ulubionych deserów ^^
    Takich gryczanych nie próbowałam ale wyglądają fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń