sobota, 30 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie!



Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat śmietanowy 
Konfitura z rabarbaru:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • cynamon
Kruszonka:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850

Sposób przygotowania:
Konfitura z rabarbaru:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy go do garnka z kilkoma łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aż do powstania musy. Na koniec dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki, aż do wystudzenia.

Ciasto:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i aromat śmietankowy. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników.

Kruszonka:
Do miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami.

Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Rabarbarowa rewolucja

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar :) Z chęcią spróbowałabym takiego placuszka.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś to było moje ulubione ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie, ale mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!! Ciasto wygląda rewelacyjnie. Ciekawi mnie konsystencja jaka wyszła dzięki mące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiamy ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny post ja już obserwuje więc może ty tez bys zaobserwowała jeśli tak to bardzo dziekuje .

    Zapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  7. z mąki graham i z rabarbarem to dopiero smak! koniecznie muszę zrobić zapas mąki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda baaardzo apetycznie, idealnie do gorącej czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  9. mam ogromna ochotę ciasto z rabarbarem;) pycha:) bardzo przyjemny blog:)
    pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasto, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń