Kolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie!
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- aromat śmietanowy
Konfitura z rabarbaru:
- 5 łodyg rabarbaru
- cynamon
Kruszonka:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
Sposób przygotowania:
Konfitura z rabarbaru:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy go do garnka z kilkoma łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aż do powstania musy. Na koniec dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki, aż do wystudzenia.
Ciasto:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i aromat śmietankowy. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników.
Kruszonka:
Do miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami.
Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Uwielbiam rabarbar :) Z chęcią spróbowałabym takiego placuszka.
OdpowiedzUsuńkiedyś to było moje ulubione ciasto :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, ale mi narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszności!! Ciasto wygląda rewelacyjnie. Ciekawi mnie konsystencja jaka wyszła dzięki mące :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post ja już obserwuje więc może ty tez bys zaobserwowała jeśli tak to bardzo dziekuje .
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/
Najlepsze! *.*
OdpowiedzUsuńz mąki graham i z rabarbarem to dopiero smak! koniecznie muszę zrobić zapas mąki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie, idealnie do gorącej czekolady <3
OdpowiedzUsuńPycholandia na kwadratu!!!
OdpowiedzUsuńmam ogromna ochotę ciasto z rabarbarem;) pycha:) bardzo przyjemny blog:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Ola
Świetne ciasto, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńpyszotka!!!!
OdpowiedzUsuń