czwartek, 21 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :)




Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • kawałek selera 
  • 1/4 pietruszki
  • 1 średni ziemniak
  • 2 skrzydełka
  • warzywko bez glutaminianu sodu 
  • pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • woda

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełka. Następnie blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



Szparagowe<3Love

10 komentarzy:

  1. świetny krem, ze szparagów zawsze wychodzi taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupa. Zawsze bardzo smakują mi kremy szparagowe (czy to z białych czy zielonych). Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam zupy krem ze szparagów, ale na pewno smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na blogu też mamy taką :D Świetna jest. Trzeba korzystać, póki są szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi uwielbiam w każdej postaci. Zupa krem - świetna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam kremu ze szparagów, ale ten wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie ;) *.*

    OdpowiedzUsuń