Składniki:
- słoik 1,5l
- mąka żytnia razowa typ 2000
- woda
- lniana lub papierowa chusteczka
Sposób przygotowania:
Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.
Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość.
Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia.
Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu.
Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.
Powodzenia!
Oo, przydatny post ;)
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, xe zakwas jest trudniejssy do wykonania :)
OdpowiedzUsuńprzydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńDobry zakwas to prawdziwy skarb:)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż zapach pieczywa wydobywający się z piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy robiłam zakwas :) Świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńA u mnie gryczany od 3 tygodni się robi :D
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie odważyłam zabrać za zakwas. Ale w sumie widzę, że nie ma tutaj się czego bać :)
OdpowiedzUsuńnotka nam z nieba spadła :) ostatnio pieczemy chleb na drożdżach, ale to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńmuszę się ponownie wkręcić w chleb na zakwasie, bo mój ostatni niestety został zapomniany w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo się przyda:) Tylko jedno jest dla mnie niejasne - czy II, III i IV dnia po prostu zakwas mieszam, czy dodaję do niego kolejne pół szklanki mąki i wody?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dodajesz mąkę i wodę, a 12 godzin później go mieszasz. :)
Usuń