czwartek, 23 października 2014

Kluski jaglane

Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dowolnej mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
  • sól

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.

Smacznego!


21 komentarzy:

  1. takich jaglanych klusek jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaaa! Mega pomysł <3 Mnogość zastosowań jaglanej jest niesamowita :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. wow koniecznie muszę wypróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne!! zrobię na 100! i fajnie, że jesteś fit:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak na pierwszy raz to superowe Ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio próbowałam jaglanki i mi nie przypasowała. Może z Twoim przepisem się do niej przekonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kluski lubię a z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis w notesie.

    OdpowiedzUsuń
  8. oo.. kluseczki z manny? No,no,no.. dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam takich ale lubię kaszę jaglaną więc trafiają w me gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kluski z jaglanki? musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować ! ; D

    bajeerancko.blogspot.com - Każda obserwacja to wielka motywacja ! ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. O! Mam resztkę kaszy jaglanej w domu i zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, to teraz już mam pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. jaglanka zawsze fajna w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o to przepis dla mnie!!! koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smacznie i apetycznie ;)

    Pozdrawiam
    www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajne:) Moja córcia uwielbia wszystkie kasze a ja kluseczki więc będziemy miały 2w1. A da się je później odsmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ich podsmażać, ale delikatnie można. :)

      Usuń