Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka dowolnej mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
- sól
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.
Smacznego!
takich jaglanych klusek jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńO jaaa! Mega pomysł <3 Mnogość zastosowań jaglanej jest niesamowita :D !
OdpowiedzUsuńwow koniecznie muszę wypróbować;-)
OdpowiedzUsuńgenialne!! zrobię na 100! i fajnie, że jesteś fit:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Jak na pierwszy raz to superowe Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałam jaglanki i mi nie przypasowała. Może z Twoim przepisem się do niej przekonam ;)
OdpowiedzUsuńKluski lubię a z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis w notesie.
OdpowiedzUsuńoo.. kluseczki z manny? No,no,no.. dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich ale lubię kaszę jaglaną więc trafiają w me gusta :)
OdpowiedzUsuńkluski z jaglanki? musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na jaglankę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ! ; D
OdpowiedzUsuńbajeerancko.blogspot.com - Każda obserwacja to wielka motywacja ! ; )
O! Mam resztkę kaszy jaglanej w domu i zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, to teraz już mam pomysł!
OdpowiedzUsuńTrza kiedy takie zrobić..
OdpowiedzUsuńjaglanka zawsze fajna w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńo to przepis dla mnie!!! koniecznie muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Mniam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com
Ale fajne:) Moja córcia uwielbia wszystkie kasze a ja kluseczki więc będziemy miały 2w1. A da się je później odsmażyć?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ich podsmażać, ale delikatnie można. :)
Usuń