Składniki:
- 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 startej dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
Jal z dynią to musiała być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńjadłam podobną i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne połączenie:) zupki z dyni z soczewicą jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych zup! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę, kilka razy miałam przyjemność spróbować, natomiast ostatnio moją ulubioną jest oczywiście krem z dyni ;)
OdpowiedzUsuńsoczewica meegaa
OdpowiedzUsuńWszędzie dynia! A ja dynię kocham :D Taka zupka z pewnością rozgrzeje podczas jesiennych chłodów.
OdpowiedzUsuńLubię i czasem robię:) Pycha!
OdpowiedzUsuńsoczewicę i dynię jeszcze nie łączyłam- fajnie wygląda, a jak smakuje? chyba będę musiała sie przekonać sama:)
OdpowiedzUsuńajj. tutaj w Ekwadorze tesknie sknie za polska kuchnia. Dzieki twojej stronie web mi sie odzwiezaja pomysly co ugotowac! :)
OdpowiedzUsuńczerwona soczewica to chyba najlepsza, więc dobry wybór. a w połączeniu z dynią i nutką pikanterii robi się fajna, jesienna zupa. dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie dyni z soczewicą! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiej zupy ;/
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.greenpinkandcafe.blogspot.com
Koniecznie muszę spróbować, same pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam, fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZupa prezentuje się wspaniale ...a przede wszystkim jest ekspresowa w wykonaniu ..Z soczewicy, jeszcze nie jadłam ale spróbuję ugotować
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację ...Przepis wart uwagi....
Serdecznie pozdrawiam )
Smacznie i apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com
Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuń