Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka wody
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 720
- 15g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie)
- 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
uwielbiam domowe chleby, czy to na zakwasie, czy na drożdżach.. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Mam zazwyczaj problem z zakwasem, coś mi nie wychodzi. Ale ten szybki - 12godzinny zakwas może być:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńsmaczniee!
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie! no i ten kminek, świetny dodatek do chleba! :-)
OdpowiedzUsuńSwojski chleb najsmaczniejszy ....takie lubię
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda i jest bardzo udany co wyraznie widać ....
Piękny a do tego bardzo zdrowy chlebek:))
OdpowiedzUsuńPyszny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb najlepszy, a ten to już szczególnie udany :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek najlepszy , przynajmniej wiemy co jemy, u mnie właśnie w piekarniku kończą sie piec obwarzanki :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić swój, uwielbiam takie chleby :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, taki zawsze jem u moich rodziców, a czy masz może przepis na zakwas? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńi zapraszam na: http://kuchnialetycji.blogspot.com/
proszę:
OdpowiedzUsuńhttp://truskawkowa-fiesta.blogspot.com/2014/10/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
Dzięki!
UsuńChleb na zakwasie jemu się nie opieramy :D Ładnie Tobie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia :D
Doskonale wygląda, bardzo lubię takie wilgotne chlebki!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com