czwartek, 10 sierpnia 2017

Zupa krem z patisona

Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison.



Składniki:

  • 2-3 patisony
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki ryżu
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1,5-2 l wody

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu  przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam kremu z patisona. Muszę zrobić według tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń