sobota, 29 sierpnia 2015

Zupa z dyni i pomidorów

Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :)



Składniki:

  • 1/4 dyni hokkaido 
  • 1-2 średnie pomidory 
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średni ziemniak
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz cytrynowy
  • warzywko
  • papryka ostra mielona 
  • czosnek granulowany
  • margaryna do smażenia lub masło klarowane
  • 2 skrzydełka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ale wygląda! Pycha micha! :P

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Uwielbiam zupę z dyni :) U mnie też sezon na to warzywo uważam za rozpoczęty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha zupka, też się przybieram do dyni, wtygodni kupię i przygotuję zupkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra zupa z dyni zawsze mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka, idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowa mniam mniam. Nie robiłam z dodatkiem pomidorów, ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna zupka, a niebawem przyjdą chłody i wtedy nagotuję sobie solidny gar takiej pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować to połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń