wtorek, 8 sierpnia 2023

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z białkami jaj

Szybkie i proste danie z wykorzystaniem białek jaj od Farma Białka. Polecam przetestować! 

Składniki:

  • 1 jajo
  • 100 ml białek jaj
  • 50 g maki ryżowej
  • 250 g cukinii
  • 100 g obranej marchewki
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka 
  • 20 ml oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać. Od cukinii odkroić końce. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski z warzywami wbić jajo, dodać białka jaj, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Placuszki smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz