czwartek, 10 sierpnia 2023

Ligawa wołowa ze szparagami, pomidorkami, papryką, rzodkiewka i rukolą

Ligawa wołowa jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Oczywiście do wszystkiego trzeba podejść z dystansem, ale przecież jesteśmy tylko ludźmi! Właśnie mięso wołowe należy spożywać sporadycznie przez wysoki poziom cholesterolu LDL. W celu "przemycenia" doskonałego źródła żelaza proponuję przygotować ligawę wołową od Highland Beef z nad Pilicy! Do tego idealnie wpiszę się sałatka z mnóstwem warzyw!



Składniki:
Steki
Sałatka
  • 200 g zielonych szparagów
  • 100 g pomidorków
  • 150 g papryki zielonej
  • 100 g rzodkiewki
  • 50 g rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony
  • 10 ml oleju lnianego

Sposób przygotowania:
Steki
Ligawę wołową dokładnie umyć, oczyścić z błon. Pokroić w steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut.

Sałatka
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Między czasie pomidorki pokroić na połówki, paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, dodać przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać.

Między czasie na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażyć steki z ligawy (po ok. 3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsączyć z nagromadzonego tłuszczu. Steki podawać z wcześniej przygotowaną sałatką.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz