Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :)
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- woda
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- 2-3 łyżki jagód
- 2 łyżki twarogu pełnotłustego
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
O! Coś dla mnie! Ostatnio staram się zamienić zwykłą mąką wszędzie, gdzie tylko się da :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja.
UsuńCzy można zrobić te pierogi z maki żytniej, czy próbowałaś kiedykolwiek robić pierogi z innej mąki niż pszenna.
Ja nie a chciałabym spróbować.
Okazuje się, że coraz gorzej toleruję mąkę pszenną a nie wiem czy ciasto z mąki żytniej będzie się lepić i nie będzie zbyt twarde.
Pozdrawiam
Zapraszam na 8 minut ćwiczeń na płaski brzuch.
http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/
taki sposób arykańskich aktorek na płaski brzuch
Kiedyś próbowałam z mąki żytniej, więc ciasto było gorsze do uformowania. Polecam skorzystać z mąki orkiszowej, bo również świetnie się sprawdza w takich przypadkach. :)
UsuńWspaniałe! Takie pierogi to moje marzenie. Koniecznie muszę zdobyć jagody. Chyba na zakupy w weekend pójdę z przyczepką i zdobędę wszystkie owoce świata:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Ja robiłam truskawki z truskawkami z mąki żytniej - wyszły przepysznie. :D
OdpowiedzUsuńPoklikasz w banner i w linki w wishliście? :)
http://justdaaria.blogspot.com/
Mniam ale bym zjadła sobie teraz takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, nie mogę się doczekać tegorocznych jagodowych przysmaków :)
OdpowiedzUsuńpycha! smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńIdealne-pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami <3
OdpowiedzUsuńNie lubię pierogów z nadzieniem owocowym :)
OdpowiedzUsuńpierogi zawsze i wszędzie! :) wyglądają bosko
OdpowiedzUsuńBOSKIE!!! pierogów z jagodami jeszcze w tym sezonie nie jadłem - ale mi narobiłaś ochoty! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na letni obiad:)
OdpowiedzUsuńPierogi z mąki pełnoziarnistej byłoby to super rozwiązanie ale czy są dobre z w smaku?
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi i fajnie, że w zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się nieziemsko! Już wiem, z jakiego przepisu skorzystam następnym razem :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuń