Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej lub żółtej papryki
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie pieczarki
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek
- 50g makaronu penne
- olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron.
Smacznego!
I LOVE ♡♥♡ wcale mnie ta faza nie dziwi ;) mam to samo :) serdecznosci!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co dzisiaj na obiad! :D
OdpowiedzUsuńproste i smaczne danie
OdpowiedzUsuńOooo muszę zrobić! Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam makarony. Leczo smakowite (:
OdpowiedzUsuńz racji unikania glutenu, musiałabym zrobić podmiankę i zamiast pszennego makaronu użyć bezglutenowego ale czemu nie.....
OdpowiedzUsuńPysznie, lekko, kolorowo . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię leczo :)
OdpowiedzUsuńSmakowite. Uwielbiam leczo.!
OdpowiedzUsuń