Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)
Składniki:
- 50g makaronu spaghetti
- 3 łyżki soczewicy
- 1 duży pomidor
- kilka czarnych oliwek
- ketchup - opcjonalnie
- przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.
Smacznego!
Takie danie to ja bym z chęcią teraz zjadła :-)
OdpowiedzUsuńJakie fajne spaghetti, sama bym zjadła.
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam nic podobnego! <3
OdpowiedzUsuńsoczewica zielona czy czarna? bo się trochę pogubiłam?
OdpowiedzUsuńW moim przypadku czerwona :)
UsuńSmakowite spaghetti :) Ciekawy pomysł z tą soczewicą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na "mięso" dla wegetarian. Super!
OdpowiedzUsuń