Jak należy bezpiecznie grillować?
Przed położeniem jedzenia na ruszt najpierw należy przygotować grilla. Potrawy najlepiej grillować na lekko rozżarzonym ogniu, gdyż dym powoduje związki rakotwórcze, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Do grillowania należy używać jednorazowych aluminiowych tacek, gdyż żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem, a jednocześnie z niedoczyszczoną kartką. Jedzenie układamy w niewielkich kawałkach i małych odstępach od siebie. Grillowanie odbywa się w zależności od danego pożywienia. Mięso grillujemy dłużej niż warzywa czy owoce. Jedzenie, aby miało lepszy smak należy zastosować marynaty i odstawić na kilka godzin lub na całą dobę do lodówki.
Jak uniknąć przejedzenia?
- wyeliminujmy gazowane napoje - zastąpmy niegazowaną wodą z cytryną lub innymi ulubionymi owocami
- alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej
- tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina
- jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne
- zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów
- fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami
- nie siedź w miejscu - spotkanie z rodziną czy z znajomymi nie musi się zaczynać i kończyć na siedzeniu; zadbaj o ruch np. gry zespołowe czy zabawa z dziećmi
Jakie potrawy i smakołyki grillować?
Jeśli dbamy o linię należy uważać z pustymi kaloriami np tłuste mięso czy gazowane napoje. Postawmy na sałatki. Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.
Przygotuj:
- sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem
- sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem
- filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek
- grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach
- szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami
- grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan
- grillowane owoce np banan, mango
- ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli
Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi. :)
mmm, sam zapach grilla uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, wszystko można, ale z umiarem :-)
OdpowiedzUsuńgrill to jedyne co lubię w lecie (nienawidzę upałów)
OdpowiedzUsuńzapraszam
Ja mam ochotę na rybkę z grilla:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillować, ale jak wszystko co dobre z umiarem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillować, ale właśnie te wszystkie kiełbaski i karkówki w ogóle do mnie nie przemawiają...Nie ma to jak grillowany pstrąg, schab czy pierś z kurczaka/indyka i do tego jakaś lekka sałatka (koniecznie z fetą). Grillowane warzywka też są super, polecam kawałki papryki nadziane różnymi rodzajami sera :)
OdpowiedzUsuńgrillowanie to świetna sprawa, a jak jest jeszcze zdrowo to tym bardziej. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com