Informacje dotyczące spożywania jajek, są rożne. Jedni mówią, że mają dużo cholesterolu, natomiast drudzy, wręcz przeciwnie! Zawsze jest jakieś ziarenko prawdy..., ale wszystko jest z umiarem. :)
Najważniejsze wartości jajek:
Ile jest cholesterolu w żółtko?
Osoby cierpiące na miażdżycę czy problemy z wysokim cholesterolem powinni ograniczyć spożywanie jaj do 1-2 tygodniowo.
Tłuszcze i cholesterol występujący głownie w żółtku. Skład kwasów tłuszczowych (ok. 2,1g w jednym jaju kurzym) oraz 1,2g kwasu linowego, cholesterolu jest ok. 210 mg w jednym przeciętnej wielkości żółtku.
Żółtko zawiera 16,6% białka, 32,6% tłuszczu, 1,0% węglowodanów i 1,1% substancji nieorganicznych.
Jak sprawdzić czy jajo jest świeże?
Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jaj jest zanurzenie jego w szklance wody. Jeśli opadnie na dno to znaczy, że jest świeże, a jeśli wypłynie na powierzchnie to nie świeże.
Najważniejsze wartości jajek:
- źródło witamin: A, D, E, K oraz B2, B9, B12 z wyjątkiem witaminy C
- dostarcza: wapnia, potasu, fosforu, cynku, magnezu
- największe źródło przyswajalnego białka
- zawiera luteinę (poprawia wzrok oraz ochrania gałkę oczną przed promieniowaniem UV)
- zapewnia dostęp do aminokwasów egzogennych (organizm sam ich nie wytwarza)
Ile jest cholesterolu w żółtko?
Osoby cierpiące na miażdżycę czy problemy z wysokim cholesterolem powinni ograniczyć spożywanie jaj do 1-2 tygodniowo.
Tłuszcze i cholesterol występujący głownie w żółtku. Skład kwasów tłuszczowych (ok. 2,1g w jednym jaju kurzym) oraz 1,2g kwasu linowego, cholesterolu jest ok. 210 mg w jednym przeciętnej wielkości żółtku.
Żółtko zawiera 16,6% białka, 32,6% tłuszczu, 1,0% węglowodanów i 1,1% substancji nieorganicznych.
Jak sprawdzić czy jajo jest świeże?
Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jaj jest zanurzenie jego w szklance wody. Jeśli opadnie na dno to znaczy, że jest świeże, a jeśli wypłynie na powierzchnie to nie świeże.
Bardzo lubię, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie życia bez jajek, ale te gotowane na twardo są dość ciężkostrawne. Lepiej jeść je na miękko lub sadzone - trochę zdrowiej i nie trzeba z nich rezygnować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
ja jem prawie codziennie ;)
OdpowiedzUsuńJa jajka jem dwa razy w tygodniu :-) w niedzielę obowiązkowo jajecznica a w tygodniu to różnie, czasem sałatka czasem na kanapki :-) ale je lubię :-)
OdpowiedzUsuńJa jadam je bardzo chętnie. Zdecydowanie majà więcej plusów niż minusów dla zdrowej osoby :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajka, nie wyobrażam sobie bez nich mojej diety :D
OdpowiedzUsuńja akurat uwielbiam jajka, to podstawa! :D
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o jajka to jestem jak najbardziej na tak ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka chyba w każdej postaci. :) Nie wiedziałam, że jajko chroni przed promieniami UV. :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Dodałabym jeszcze, że jajka najlepiej jeść na miękko i na twardo, unikać smażonych. Jajka na miękko powodują wręcz spadek cholesterolu. ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJajka uwielbiam pod każdą postacią, u mnie w domu od zawsze je się ich dużo. Ostatnio kupujemy tylko wiejskie, od zaprzyjaźnionej pani lub z pobliskiej fermy, takie smakują jeszcze lepiej ;-)
OdpowiedzUsuńZ jajkami jak z mlekiem zawsze wiele kontrowersji i nieporozumień, są smaczne, zdrowe no i nie wyobrażam sobie bez nich wielu dań :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka :)
OdpowiedzUsuń