Składniki:
Steki
- 200 g ligawy wołowej
- sól, pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
Sałatka
- 200 g zielonych szparagów
- 100 g pomidorków
- 150 g papryki zielonej
- 100 g rzodkiewki
- 50 g rukoli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony
- 10 ml oleju lnianego
Steki
Ligawę wołową dokładnie umyć, oczyścić z błon. Pokroić w steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut.
Sałatka
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Między czasie pomidorki pokroić na połówki, paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, dodać przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać.
Między czasie na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażyć steki z ligawy (po ok. 3 minuty z każdej strony). Po usmażeniu odsączyć z nagromadzonego tłuszczu. Steki podawać z wcześniej przygotowaną sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz