sobota, 4 lipca 2015

Ryż na mleku z jabłkiem i truskawkami

Odbiegając od klasycznej owsianki możną ją zastąpić... ryżem na mleku z ulubionymi owocami. Ja wybrałam jabłko i truskawki. Same pyszności!



Składniki:

  • 3 łyżki białego ryżu + 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemię lnianego
  • 1 starte jabłko
  • kilka truskawek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie do ryżu dodajemy mleko, nasiona słonecznika i siemię lniane. Gotujemy, aż do zagotowania. Pod koniec wrzucamy starte jabłko i truskawki.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. trzeba korzystać z truskawek póki są, w tym roku ponoć ma być ich znacznie mniej bo bardzo sługo było zimno. Twoja propozycja wygląda przesmacznie, zrobiłaś mi taką ochotę, że jutro wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie małe pyszności.

    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny zestaw na pyszne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedys to było moje ulubione śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha! Truskawek nigdy dość :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Również lubię robić takie domowe a'la Belriso! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety mam traumę z przedszkola i nie jem ryżu na mleku :(

    OdpowiedzUsuń