czwartek, 9 lipca 2015

Makaron spaghetti z czerwoną soczewicą i pomidorami

Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)



Składniki:

  • 50g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 duży pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • ketchup - opcjonalnie
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Takie danie to ja bym z chęcią teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne spaghetti, sama bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale dawno nie jadłam nic podobnego! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. soczewica zielona czy czarna? bo się trochę pogubiłam?

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite spaghetti :) Ciekawy pomysł z tą soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na "mięso" dla wegetarian. Super!

    OdpowiedzUsuń