Marchewka i jej wartości odżywcze:
- zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę
- zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy z oliwek)
- stosuje się ją w kosmetologii to produkcji kremów i olejków do ciała
- składa się z 90% wody, 7% składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze; 3% składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, żelazo, miedź)
- witaminy, które w niej występują to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP
- gotowana marchew ma znacznie większy Indeks Glikemiczny niż surowa
Dlaczego warto stosować marchewkę?
- eliminuje problemy żołądkowe takie jak: wzdęcia, niestrawność, biegunki
- silnie wpływa na układ odpornościowy
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
- nadaje "lekką opaleniznę" skórze
- blokuje związki rakotwórcze
- chroni wzrok
- regularne spożywanie jej na surowo pomaga w zapobieganiu powstawania kamienia nazębnego
- 100g marchwi to 27 kalorii
Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa.
Uwielbiam marchewkę, warto również dodać, że żeby przyswoić najwięcej B-karotenu należy ją poddać obróbce termicznej i podać z dodatkiem oleju :) choć surowa ma jednak niższy IG :)
OdpowiedzUsuńmarchewka pycha, czy to do obiadu czy do ciacha! :)
OdpowiedzUsuńMarchewkę najczęściej zajadam z jogurtem naturalnym wymieszanym ze słonecznikiem:) Zdrowo i niskokalorycznie:) Pycha!
OdpowiedzUsuńMarchewkę bardzo lubię i zawsze jest ze mną :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam najlepiej do chrupania na surowo :)
OdpowiedzUsuńMarchewka to dla mnie jedno z najwdzięczniejszych warzyw. Dobre na sok, do surówki, gotowane, na ciasto <3! Można szaleć ;).
OdpowiedzUsuńTakie niepozorne warzywo, a posiada tyle walorów ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam soki marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jej nie lubiłam, ale ostatnio chrupię ją na surowo. :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
uwielbiam chrupać marchewki <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię marchewkę :). Najczęściej jem surową :)
OdpowiedzUsuńja najbardziej lubię w postaci soku :) marchewka, banan i pomarancza to dla mnie najlepsze połączeni :)))
OdpowiedzUsuńLubię, ale w malych ilosciach :)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu jest zawsze marchewka :) można z niej mnóstwo potraw zrobić i przepyszny sok :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię w surówkach, gotowaną nic tylko chrupać ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńLubię, najbardziej w postaci ciasta marchewkowego ;) Ale lubię też pochrupać na surowo, albo wycisnąć do soku:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej sprawdza się w postaci soku :) Fajnie, że marchewka jest tak łatwo dostępna, bo warto korzystać z jej dobrodziejstw i smaku.
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń