wtorek, 7 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy i dyni

Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;)



Składniki:

  • 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 startej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!


18 komentarzy:

  1. Jal z dynią to musiała być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne połączenie:) zupki z dyni z soczewicą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę zupę, kilka razy miałam przyjemność spróbować, natomiast ostatnio moją ulubioną jest oczywiście krem z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie dynia! A ja dynię kocham :D Taka zupka z pewnością rozgrzeje podczas jesiennych chłodów.

    OdpowiedzUsuń
  5. soczewicę i dynię jeszcze nie łączyłam- fajnie wygląda, a jak smakuje? chyba będę musiała sie przekonać sama:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ajj. tutaj w Ekwadorze tesknie sknie za polska kuchnia. Dzieki twojej stronie web mi sie odzwiezaja pomysly co ugotowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czerwona soczewica to chyba najlepsza, więc dobry wybór. a w połączeniu z dynią i nutką pikanterii robi się fajna, jesienna zupa. dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy takiej zupy ;/
    Zapraszam do mnie
    www.greenpinkandcafe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę spróbować, same pyszne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiej jeszcze nie jadłam, fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa prezentuje się wspaniale ...a przede wszystkim jest ekspresowa w wykonaniu ..Z soczewicy, jeszcze nie jadłam ale spróbuję ugotować
    Dziękuję za inspirację ...Przepis wart uwagi....
    Serdecznie pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie i apetycznie ;)

    Pozdrawiam
    www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń