wtorek, 21 października 2014

Jaglane knedle z dynią

Bardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g dyni po obraniu
  • jogurt naturalny (do polania)

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym.

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie a i przepis nie wydaje się być trudny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że jaglane klimaty u Ciebie też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaglanych jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł :) też uwielbiamy kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super , lubię knedle , muszę wypróbować je w wersji jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mam zamiaru urazić, czy coś, ale napomknę, że kasza nie jest łatwo strawna :) tak na przyszłość, ale bardzo zdrowa! :)
    Knedli jeszcze z niej nie robiłam, a prezentują się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna jaglana odmiana i.... z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy i zdrowy sposób na knedle :) Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy przepis mesze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne te Twoje knedle :-) same pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pewna, że smakują wyśmienicie takie knedle :)
    Super pomysł!
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne, bardzo podoba mi się taki pomysł

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie i apetycznie ;)

    Pozdrawiam
    www.poplataniee-pomieszaniee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń