photo © WeHeartIt
niedziela, 25 stycznia 2015
sobota, 24 stycznia 2015
Omlet gryczany z parówkami sojowymi
Świetna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 parówki sojowe śniadaniowe
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kroimy parówki i dodajemy do masy wraz z solą i pieprzem. Na rozgrzewaną patelnię na 1 łyżeczce oliwy smażymy omleta na małym ogniu. Jak zetną się boki o przykrywamy przykrywką i smażymy, aż omlet dokładnie będzie usmażony.
Smacznego!
czwartek, 22 stycznia 2015
Jogurtowy sernik dyniowy
Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :)
Składniki:
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki puree z dyni
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- garść rodzynek + mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy jogurt i wbijamy jajko. Miksujemy i stopniowo dodajemy cukier, budyń, puree z dyni i aromat pomarańczowy. Na końcu dodajemy obtoczone w mące rodzynki i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy przy uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Smacznego!
wtorek, 20 stycznia 2015
Pieczona owsianka z bakaliami i gruszką
Uwielbiam owsianki i dlatego jem je codziennie na śniadanie, dzięki temu mam siłę na cały dzień. Tym razem postanowiłam zrobić pieczoną. Smakuje tak samo jak gotowana, ale w nieco innej wersji. :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 suszona morela
- kilka orzechów włoskich, laskowych i ziemnych
- kilka rodzynek
- kilka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mała gruszka
Sposób przygotowania:
Płatki mieszamy z mielonym siemię lnianym i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do całkowitego napęcznienia. Następnie dodajemy nasiona słonecznika, pokrojonej suszonej moreli, posiekane orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. Dodajemy jogurt naturalny, miód, obraną i drobną pokrojoną gruszkę i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynka. Pieczemy w temp. 180 stopniach przez 25-30 minut,
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)