photo © WeHeartIt
niedziela, 11 stycznia 2015
sobota, 10 stycznia 2015
Zupa krem z selera
Jak ja dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 lub mały seler korzenny
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1,5-2 litry wody
- 1-2 pałki z kurczaka
- pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą dodajemy umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem.
Smacznego!
czwartek, 8 stycznia 2015
Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką
Z rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)
Składniki:
Spód:
Ciasto
Składniki:
Spód:
- 10-12 pierników
- 1/4 kostki masła
Ciasto
- 400g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1-2 krople aromatu pomarańczowego
- garść rodzynek
- garść orzechów ziemnych
Galaretka
- 1 szklanka soku jabłkowego 100%
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Spód
W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto:
Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki.
Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Galaretka
Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
wtorek, 6 stycznia 2015
Granola - przepis podstawowy
Od dawna chciałam wykonać domowe musli, bo temu ze sklepu w ogóle nie wierzę i omijam szerokim łukiem. Nic prostszego wykonać granolę z swoimi ulubionymi dodatkami!
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki siemię lnianego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3-4 łyżki miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość i pieczemy przez 20-25 minut w 170 stopniach, mieszając co ok.5-8 minut, ponieważ granola szybko się przypala. Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika lub metalowej puszki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)