Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.
Co zawiera owsianka?
- witaminy z grupy B, PP, A
- bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
- błonnik
- magnez i żelazo
- kwasy tłuszczowe (NNKT)
- kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
- bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
- błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
- zapobiega powstawianiu zakrzepów
- obniża wysokie ciśnienie krwi
- poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki
- włosy stają się mocne i bardzo lśniące
- pomaga w odchudzaniu
Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny
Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?
Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.
Życzę powodzenia i smacznego!