wtorek, 9 września 2014

Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE*

Dynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie!



Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki puree z dyni*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • cynamon
  • mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka

*Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę w blenderze. 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładka masę. Smażymy z obu stron na patelni beztłuszczowej. 




12 komentarzy: