sobota, 23 sierpnia 2014

Wakacyjne Spring Rolls

Jeszcze tydzień i powrót do szkoły. Tak szczerze - chce mi się i nie. Znowu powroty po piętnastej i brak czasu na gotowanie. W tym wpisie prezentuje najprostsze danie/przekąskę, a mianowicie Spring Rolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;)



Składniki: (1 osoba)

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • kilka liści szpinaku
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, na koniec dodajemy przyprawę kebab-gyros i przez chwilę smażymy. Następnie myjemy i kroimy w ćwiartki cukinię - smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem.

Smacznego! 


czwartek, 21 sierpnia 2014

Gluten - czym właściwie jest?

Słowo większości znane, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym właściwie jest i co powoduje w organizmie człowieka. Pamiętam jak na lekcji z przetwórstwa spożywczego miałam temat o zbożach, mąkach, kaszach itd. O uszy obił mi się wyraz GLUTEN. Można napisać, że nawet z tego odpowiadałam, ale jeszcze nie zdawałam sobie, że jest zły dla człowieka, chociaż nie do końca...



Czym jest właściwie gluten? 

Gluten - złożony głownie z gliadyny i gluteiny białkowy kompleks, spójny, lepko-elastyczny klej. W skrócie: mieszanka białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż.

Występuje:

  • Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
  • przetwory rybne
  • produkty mleczarskie: jogurty, sery
  • wędliny, mięso mielone
  • parówki
  • batony czekoladowe 
  • piwo
  • leki
  • przyprawy
  • sosy
  • ketchup
  • gotowe dania
  • gazowane napoje 

Choroba trzewna i alergia na gluten

Celiakia - inaczej choroba trzewna układu pokarmowego, która powoduje trwałą nietolerancję glutenu.

Objawy celiakii:
  • biegunka
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • zaczerwienienia i wysypka na skórze
  • zaburzenia w utrwalenie pokarmu

Alergia na gluten - nie ma tych samych objawów co celiakia, ale po prostu organizm nie toleruje glutenu. Wrażliwość może być tymczasowa, istnieją przypadki, że samoistnie zanika, ale w żaden sposób nie można jej ignorować, gdyż na prawdę może być coś nie tak z organizmem. Jeśli jesteśmy wrażliwi na gluten to po prostu trzeba zastosować dietę bezglutenową, gdzie trzeba wyłącznie wykluczyć produkty zbożowe (wypisane powyżej), a zastąpić świeżymi warzywami, owocami, drobiem i rybami. 

Objawy wrażliwości:
  • bóle brzucha
  • zmęczenie
  • senność
  • bóle migrenowe
  • wzdęcia
  • biegunka 

Jakie badania należy wykonać w tym przypadku?

Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na badanie krwi w tym kierunku. Jeśli wynik wykaże, że jesteśmy chorzy to lekarz zleci przeprowadzenie biopsji w tym celu, aby udowodnić, że własnie mamy nie tolerancję glutenu (stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego).


 Jakie produkty nie zawierają glutenu?
  • ryż, soja, kukurydza, sorgo, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), ziemniaki, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, szarłat, bataty 
  • makarony: jaglany, ryżowy, gryczany 
  • mąki: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana 
  • kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa 
  • płatki jaglane i ryżowe
  • pieczywo bezglutenowe 
  • gorzka czekolada minimum 70%
  • jaja
  • świeże mleko
  • świeże owoce i warzywa 
  • miód
  • produkty ekologiczne

Gluten w mące - zaleta !

Połączenie mąki z wodą powoduje kleistość i ciągłość, gdzie powstaje jednolita masa, która sprawia, że wypiek będzie wyrośnięty i dobrze wypieczony. 

W obecnych czasach w większości produktach znajdziemy gluten, więc bardzo uważnie trzeba zwracać uwagę co jemy i kupujemy, bo nasz organizm jest na wszystko negatywnie nastawiony w sprawie produktów spożywczych. 

                                                                                photo © Google


                                                            ~ PYTAĆ ~

wtorek, 19 sierpnia 2014

Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało!



Składniki:

  • bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew)
  • 1/2 średniego brokuła
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty krem i podajemy z jogurtem.

Smacznego!