Czym jest właściwie gluten?
Gluten - złożony głownie z gliadyny i gluteiny białkowy kompleks, spójny, lepko-elastyczny klej. W skrócie: mieszanka białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż.
Występuje:
- Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
- przetwory rybne
- produkty mleczarskie: jogurty, sery
- wędliny, mięso mielone
- parówki
- batony czekoladowe
- piwo
- leki
- przyprawy
- sosy
- ketchup
- gotowe dania
- gazowane napoje
Choroba trzewna i alergia na gluten
Celiakia - inaczej choroba trzewna układu pokarmowego, która powoduje trwałą nietolerancję glutenu.
Objawy celiakii:
- biegunka
- wymioty
- bóle brzucha
- wzdęcia
- zaczerwienienia i wysypka na skórze
- zaburzenia w utrwalenie pokarmu
Alergia na gluten - nie ma tych samych objawów co celiakia, ale po prostu organizm nie toleruje glutenu. Wrażliwość może być tymczasowa, istnieją przypadki, że samoistnie zanika, ale w żaden sposób nie można jej ignorować, gdyż na prawdę może być coś nie tak z organizmem. Jeśli jesteśmy wrażliwi na gluten to po prostu trzeba zastosować dietę bezglutenową, gdzie trzeba wyłącznie wykluczyć produkty zbożowe (wypisane powyżej), a zastąpić świeżymi warzywami, owocami, drobiem i rybami.
Objawy wrażliwości:
- bóle brzucha
- zmęczenie
- senność
- bóle migrenowe
- wzdęcia
- biegunka
Jakie badania należy wykonać w tym przypadku?
Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na badanie krwi w tym kierunku. Jeśli wynik wykaże, że jesteśmy chorzy to lekarz zleci przeprowadzenie biopsji w tym celu, aby udowodnić, że własnie mamy nie tolerancję glutenu (stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego).
Jakie produkty nie zawierają glutenu?
- ryż, soja, kukurydza, sorgo, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), ziemniaki, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, szarłat, bataty
- makarony: jaglany, ryżowy, gryczany
- mąki: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana
- kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa
- płatki jaglane i ryżowe
- pieczywo bezglutenowe
- gorzka czekolada minimum 70%
- jaja
- świeże mleko
- świeże owoce i warzywa
- miód
- produkty ekologiczne
Gluten w mące - zaleta !
Połączenie mąki z wodą powoduje kleistość i ciągłość, gdzie powstaje jednolita masa, która sprawia, że wypiek będzie wyrośnięty i dobrze wypieczony.
W obecnych czasach w większości produktach znajdziemy gluten, więc bardzo uważnie trzeba zwracać uwagę co jemy i kupujemy, bo nasz organizm jest na wszystko negatywnie nastawiony w sprawie produktów spożywczych.
Współczuje osobom ktore na to chorują...
OdpowiedzUsuńU mnie to jeszcze nie potwierdzone, ale niedawno się dowiedziałam, że na to cierpię...W sumie nie jest tak ciężko, a co do ketchupów, napojów i przypraw itp. to serio bardzo dużo rzeczy nie ma glutenu, trzeba tylko czytać składy tak samo czekolady, np. goplana jest bezglutenowa, a niektóre rzeczy mogą zawierać śladowe ilośći, ale to MOGĄ czyli nie muszą, wtedy trzeba obserwować jak się po tym czuje dana osoba.
OdpowiedzUsuńUważam, że zdrowe osoby nie powinny rezygnować z glutenu, bo nie wyrządza on żadnej krzywdy zwłaszcza w produktach razowych. Ciekawy artykuł dla bezglutenowców :D
Ja już przyzwyczaiłam się do produktów bezglutenowych, bo są nawet lepsze od tych ''zwykłych '' , choć testy dopiero przede mną .
OdpowiedzUsuńAle dobrze pamiętam swoje początki, jak musiałam odstawić swój ulubiony chlebek na zakwasie , ''zwykłe '' płatki owsiane , jogurty owocowe itp...
Ja na szczęście nie jestem uczulona na gluten, ale współczuję osobom, które są ;) Bardzo przydatna notka! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
kikaa-blog.blogspot.com - kliik! ♥
A ja nie rozumiem trochę osób, które świadomie rezygnują z tych produktów podążając za modą, choć nie ma żadnych przeciwwskazań by korzystali z takich produktów.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny post ;)) .. można się z niego wiele dowiedzieć ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://this-is-my-life-s.blogspot.com/
Bardzo fajny wpis. Szkoda tylko, że masa osób teraz na fali mody rezygnuje z glutenu mimo, że nie nie muszą i nie szkodzi im :/
OdpowiedzUsuńW pogoni za przepisami ,warto czasami przystanac i zastanowic sie co jemy:) Madry wpis:)
OdpowiedzUsuńNiedawno przerabiałam ten temat, ale tu zawarłaś praktycznie wszystkie informacje w jednym miejscu. Na szczęście mnie ten problem nie dotyczy, niemniej warto wiedzieć i czytać. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńJeszcze raz powodzenia , i czekam na przepisy :)
OdpowiedzUsuńIstnieją rożne rodzaje choroby trzewnej. Aktualnie opiekuje się dzieckiem z ta choroba i niestety, w tym przypadku, ma ona postać niema i podane przez Ciebie objawy pojawiają się dopiero po dłuższym spożywaniu glutenu. Zdarzyło mi się próbować wielu rzeczy bez glutenu i niewiele z nich jest smaczne, przynajmniej moim zdaniem. ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń