czwartek, 21 sierpnia 2014

Gluten - czym właściwie jest?

Słowo większości znane, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym właściwie jest i co powoduje w organizmie człowieka. Pamiętam jak na lekcji z przetwórstwa spożywczego miałam temat o zbożach, mąkach, kaszach itd. O uszy obił mi się wyraz GLUTEN. Można napisać, że nawet z tego odpowiadałam, ale jeszcze nie zdawałam sobie, że jest zły dla człowieka, chociaż nie do końca...



Czym jest właściwie gluten? 

Gluten - złożony głownie z gliadyny i gluteiny białkowy kompleks, spójny, lepko-elastyczny klej. W skrócie: mieszanka białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż.

Występuje:

  • Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
  • przetwory rybne
  • produkty mleczarskie: jogurty, sery
  • wędliny, mięso mielone
  • parówki
  • batony czekoladowe 
  • piwo
  • leki
  • przyprawy
  • sosy
  • ketchup
  • gotowe dania
  • gazowane napoje 

Choroba trzewna i alergia na gluten

Celiakia - inaczej choroba trzewna układu pokarmowego, która powoduje trwałą nietolerancję glutenu.

Objawy celiakii:
  • biegunka
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • zaczerwienienia i wysypka na skórze
  • zaburzenia w utrwalenie pokarmu

Alergia na gluten - nie ma tych samych objawów co celiakia, ale po prostu organizm nie toleruje glutenu. Wrażliwość może być tymczasowa, istnieją przypadki, że samoistnie zanika, ale w żaden sposób nie można jej ignorować, gdyż na prawdę może być coś nie tak z organizmem. Jeśli jesteśmy wrażliwi na gluten to po prostu trzeba zastosować dietę bezglutenową, gdzie trzeba wyłącznie wykluczyć produkty zbożowe (wypisane powyżej), a zastąpić świeżymi warzywami, owocami, drobiem i rybami. 

Objawy wrażliwości:
  • bóle brzucha
  • zmęczenie
  • senność
  • bóle migrenowe
  • wzdęcia
  • biegunka 

Jakie badania należy wykonać w tym przypadku?

Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na badanie krwi w tym kierunku. Jeśli wynik wykaże, że jesteśmy chorzy to lekarz zleci przeprowadzenie biopsji w tym celu, aby udowodnić, że własnie mamy nie tolerancję glutenu (stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego).


 Jakie produkty nie zawierają glutenu?
  • ryż, soja, kukurydza, sorgo, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), ziemniaki, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, szarłat, bataty 
  • makarony: jaglany, ryżowy, gryczany 
  • mąki: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana 
  • kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa 
  • płatki jaglane i ryżowe
  • pieczywo bezglutenowe 
  • gorzka czekolada minimum 70%
  • jaja
  • świeże mleko
  • świeże owoce i warzywa 
  • miód
  • produkty ekologiczne

Gluten w mące - zaleta !

Połączenie mąki z wodą powoduje kleistość i ciągłość, gdzie powstaje jednolita masa, która sprawia, że wypiek będzie wyrośnięty i dobrze wypieczony. 

W obecnych czasach w większości produktach znajdziemy gluten, więc bardzo uważnie trzeba zwracać uwagę co jemy i kupujemy, bo nasz organizm jest na wszystko negatywnie nastawiony w sprawie produktów spożywczych. 

                                                                                photo © Google


                                                            ~ PYTAĆ ~

12 komentarzy:

  1. Współczuje osobom ktore na to chorują...

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to jeszcze nie potwierdzone, ale niedawno się dowiedziałam, że na to cierpię...W sumie nie jest tak ciężko, a co do ketchupów, napojów i przypraw itp. to serio bardzo dużo rzeczy nie ma glutenu, trzeba tylko czytać składy tak samo czekolady, np. goplana jest bezglutenowa, a niektóre rzeczy mogą zawierać śladowe ilośći, ale to MOGĄ czyli nie muszą, wtedy trzeba obserwować jak się po tym czuje dana osoba.
    Uważam, że zdrowe osoby nie powinny rezygnować z glutenu, bo nie wyrządza on żadnej krzywdy zwłaszcza w produktach razowych. Ciekawy artykuł dla bezglutenowców :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już przyzwyczaiłam się do produktów bezglutenowych, bo są nawet lepsze od tych ''zwykłych '' , choć testy dopiero przede mną .
    Ale dobrze pamiętam swoje początki, jak musiałam odstawić swój ulubiony chlebek na zakwasie , ''zwykłe '' płatki owsiane , jogurty owocowe itp...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na szczęście nie jestem uczulona na gluten, ale współczuję osobom, które są ;) Bardzo przydatna notka! ;)

    Pozdrawiam
    kikaa-blog.blogspot.com - kliik! ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie rozumiem trochę osób, które świadomie rezygnują z tych produktów podążając za modą, choć nie ma żadnych przeciwwskazań by korzystali z takich produktów.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny post ;)) .. można się z niego wiele dowiedzieć ;)

    Zapraszam:
    http://this-is-my-life-s.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Szkoda tylko, że masa osób teraz na fali mody rezygnuje z glutenu mimo, że nie nie muszą i nie szkodzi im :/

    OdpowiedzUsuń
  8. W pogoni za przepisami ,warto czasami przystanac i zastanowic sie co jemy:) Madry wpis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niedawno przerabiałam ten temat, ale tu zawarłaś praktycznie wszystkie informacje w jednym miejscu. Na szczęście mnie ten problem nie dotyczy, niemniej warto wiedzieć i czytać. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze raz powodzenia , i czekam na przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Istnieją rożne rodzaje choroby trzewnej. Aktualnie opiekuje się dzieckiem z ta choroba i niestety, w tym przypadku, ma ona postać niema i podane przez Ciebie objawy pojawiają się dopiero po dłuższym spożywaniu glutenu. Zdarzyło mi się próbować wielu rzeczy bez glutenu i niewiele z nich jest smaczne, przynajmniej moim zdaniem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń