piątek, 8 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Miałam duży zapas cukinii, a jak wiadomo jest ona zdrowa i niskokaloryczna. Spróbowałam zrobić delikatne placuszki. Były bardzo smaczne i syte.



Składniki:

  • pół małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól 
  • pieprz
Sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem.

Smacznego!


środa, 6 sierpnia 2014

Energetyczne smoothie

Każdego dopada spadek energii. Po prostu brak nam siły na wszystko. Znalazłam świetne rozwiązanie w postaci energetycznego koktajlu z bardzo znanych owoców.



Składniki:

  • 1 banan  
  • 1 kiwi 
  • 1/2 szklanki wody 
  • opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu 


Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!





wtorek, 5 sierpnia 2014

Pierogi z jabłkami #jedzjabłka

Kolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :)


Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej  + do posypania
  • 3 łyżki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mus:
  • 3 - 4 jabłka
  • cynamon - według upodobań 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego.

Smacznego! 




Jedz polskie jabłka