Składniki:
- pół małej cukinii
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem.
Smacznego!