Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania
- 3 łyżki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Mus:
- 3 - 4 jabłka
- cynamon - według upodobań
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego.
Smacznego!
Mmm :) Wyglądają bardzo apetycznie! Może kiedyś sama spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńsylwiaa-m.blogspot.com
Świetne! Uwielbiam pierogi, a w lato opcja z owocami jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Genialne :)
OdpowiedzUsuńpierogi w 30 minut brzmią świetnie :) i wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! Nigdy nie jadłam z jabłkami, więc być może kiedyś wypróbuję ten przepis ;3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ~ Mój blog - kliik! ♥
Pierogi z jabłkami? Hmmmm smacznie wyglądają ale nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńhttp://teenluxy.blogspot.com/
Pierogi z jabłkami są zdecydowanie moimi ulubionymi ;) Tym razem zrobię je według Twojego przepisu XD
OdpowiedzUsuńCo powiesz na wzajemną obserwację???
Zajrzyj do mnie i zobacz NAJNOWSZY POST! ;)
http://fashionbyaleksandraa.blogspot.com/
o proszę z jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńlubimy wszystkie pierogi:)
OdpowiedzUsuńPierogi z każdym farszem to jest to!
OdpowiedzUsuńO jaka maleńka porcja na ciasto pierogowe, na pewno się przyda, bo u mnie w domu robi się zawsze z kilograma mąki :))
OdpowiedzUsuńChciałam Cię tym samym zaprosić do organizowanej przeze mnie na durszlaku akcji:
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka#
Pozdrawiam
Z jabłkami trzeba spróbować koniecznie !
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na jabłkowy sezon:) knedelki z jabłkami znam, ale pierożki sa jeszcze przede mną:)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, ja nadziewam w środku pierogi owocami.
OdpowiedzUsuńobserwujemy?
oliilui.blogspot.com
SUPER POMYSŁ!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM!!
jak robię pierogi to też zawsze kombinuję z mąkami :)
OdpowiedzUsuńmam to samo, mogę jeść jabłka w niezliczonej ilości!
najlepiej te twarde i kwaśne mniam!
co ty chcesz? bardzo ładnie podałaś, a smak no to wiadomo ,że rewelacyjny :D