Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :)
Składniki:
Kruche ciasto
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
- 50g bardzo zimnego masła
- 2 żóltka
- 5 łyżek ksylitolu
- 5 łyzej zimnej wody
Mus z jabłkami
- 6-7 jabłek
- sok z cytryny
- cynamon
- 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę.
Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami.
Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami.
Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Pychotka! Sezon na szarlotki uważam za rozpoczęty. Jedne z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńAle fajna! :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJabłka zasypały moją działeczkę :) można działać z placuszkami :)
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka bardzo apetyczna!
Pozdrawiam :)
Jakie wymiary ma tortownica?
OdpowiedzUsuńŚrednica: 24 cm.
Usuń