wtorek, 9 sierpnia 2016

Wegańskie owsiane placuszki

Przyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe!



Składniki:

  • 5 łyżek mąki owsianej*
  • 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki wody gazowanej 
* Mąka owsiana bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Idealne na śniadanie lub przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka prostota jest najlepsza! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takiego placuszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny blog, jedzonko wygląda smakowicie :) Zapraszam do mnie jestem tu nowa http://domowapanitrener.blogspot.com/ i proszę o pozostawienie opinii. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że masz pomysły na wegańskie dania. Ja żeby mąka nie chłonęła tak intensywnie tłuszczu dodaję trochę skrobi ziemniaczanej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń