Przyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe!
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek mąki owsianej*
- 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki wody gazowanej
* Mąka owsiana bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Idealne na śniadanie lub przekąskę :)
OdpowiedzUsuńTaka prostota jest najlepsza! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki <3
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym takiego placuszka! :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, jedzonko wygląda smakowicie :) Zapraszam do mnie jestem tu nowa http://domowapanitrener.blogspot.com/ i proszę o pozostawienie opinii. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, że masz pomysły na wegańskie dania. Ja żeby mąka nie chłonęła tak intensywnie tłuszczu dodaję trochę skrobi ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń