czwartek, 12 marca 2015

Orzechy włoskie - właściwości

Zaliczają się do najbardziej kalorycznych orzechów. Choć swoim wyglądem przypominają "mózg" w swoim wnętrzu zawierają bardzo dużo wartości odżywczych.



Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
  • wysoką ilość kwasów tłuszczowych Omega-3
  • duża ilość błonnika
  • witaminy z grupy B
  • witaminy z grupy E
  • magnez
  • fosfor
  • obniżają stężenie złego cholesterolu LDL
  • chronią przed otyłością 
  • zawierają białko, które może zastępować mięso i nabiał
  • poprawią przemianę materii
  • chronią przed nowotworami 
  • poprawiają wygląd cery, dzięki zawartości cynku

Kaloryczność orzechów włoskich w 100g:633 kcal
Węglowodany: 18.0 g
Białko: 16.0 g
Tłuszcze: 60.3 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 4.00 mg
Błonnik: 6.5 g
Index glikemiczny: 20

Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść dwa razy w tygodniu, aby uzupełnić w witaminy wymieniono powyżej.Stwierdzam, że naprawdę warto je jeść! :)

Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf

Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf
Wartość energetyczna i odżywcza w 100g:
  • kilokalorie: 666 kcal
  • kilodżule: 2787 kJ
  • białko:15 g
  • tłuszcz: 62 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 40,9 g
  • węglowodany: 12,1 g
  • substancje balastowe: 6,1  g
- See more at: http://e-naturalna.pl/2010/05/orzechy-wloskie-wlasciwosci-zdrowotne/#sthash.P0kJKG6W.dpuf

8 komentarzy:

  1. uwielbiam orzechy włoskie, ale ja każde orzechy kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie ;) ale najbardziej lubię orzechy nerkowca ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się i dołączam do fanów tezy, że warto je chrupać :) Ja sama używam ich często do owsianki lub chrupiących babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie one zawsze były istnym cudem.

    OdpowiedzUsuń
  5. zapomniałaś dodać,że po rozłupaniu przypominają ludzki mózg! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je i robię z nich mnóstwo potraw. Są super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę częściej po nie sięgać :-)

    OdpowiedzUsuń